Ιστοσελίδα Μάριου Δημόπουλου

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ CRANBERRIES ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Σε παλιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην επίδραση των cranberries στην ουροφόρο οδό και πως η κατανάλωση cranberries ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να προλάβει μολύνσεις της ουροφόρου οδού. Τα cranberries εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου οδού. Περιέχουν προανθοκυανιδίνες που μπορούν να προλάβουν την προσκόλληση συγκεκριμένων βακτηριδίων, όπως του E. coli στο επιθήλιο της ουροφόρου οδού και την επακόλουθη αναπαραγωγή που απαιτείται για τη μόλυνση.
Τα cranberries έχουν και άλλες ευεργετικές ιδιότητες εκτός από το να μας προστατεύουν κατά των ουρολοιμώξεων.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές φαινόλες από 19 φρούτα που καταναλώνουμε τακτικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2001 στην έκδοση του Journal of Agriculture and Food Chemistry. Η κατανάλωση λοιπόν cranberries μπορεί να μας προστατέψει από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών στο σώμα μας.
            ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε αντιοξειδωτικά έχουν αντιγηραντική δράση και μπορούν να μας προστατέψουν από ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως έλλειψη συντονισμού και μνήμης. Οι James Joseph, Ph. D. και η Barbara Shukit-Hale, Ph. D. έχουν πειραματιστεί με την ικανότητα των cranberries να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη βλάβη των ελευθέρων ριζών και την συνεπακόλουθη απώλεια κινητικών και νοητικών λειτουργιών. 
ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Η κατανάλωση cranberries μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Τα cranberries περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών και πολυφαινολικών συστατικών τα οποία έχουν φανεί ότι εμποδίζουν την οξείδωση της LDL, της ‘κακής’ χοληστερόλης (1, 2, 3). Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition προτείνει ότι η κατανάλωση χυμού cranberry χαμηλού σε θερμίδες μπορεί να αυξήσει την HDL, την καλή χοληστερόλη και να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Από τις έρευνες φαίνεται ότι τα cranberries προσφέρουν προστασία κατά της αθηροσκλήρωσης. Έρευνα που παρουσιάστηκε το 2005 στο ετήσιο συνέδριο του International Union of Physiological Sciences έδειξε ότι.καθημερινή δόση σκόνης cranberries αποκαθιστά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε πειραματόζωα με αθηροσκλήρωση. Αυτό σημαίνει ότι τα cranberries θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν αθηροσκλήρωση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες των cranberries είναι υπεύθυνες για αυτά τα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι όμως θα πρέπει να καταναλώνουν 4 με 8 μερίδες σκόνης cranberries ή 10 με 20 μερίδες χυμού cranberries την ημέρα, για να φτάσουν τα επίπεδα των πολυφαινολών που δόθηκαν στα πειραματόζωα αυτής της μελέτης.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Τα cranberries έχουν επίσης αντικαρκινική δράση. Εργαστηριακές μελέτες που έγιναν το 1996 από επιστήμονες  του πανεπιστημίου του Illinois και δημοσιεύτηκαν στο Planta Medica έδειξαν ότι τα cranberries έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο πρόσφατες μελέτες που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Western Ontario έδειξαν ότι καρκινικά κύτταρα ανθρώπινου μαστού παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη συχνότητα ανάπτυξης όγκων, όταν στη δίαιτα της ομάδας των πειραματόζωων προστέθηκαν cranberries.  Το 2002 σε διεθνή συνάντηση της American Chemical Society η Catherine Neto, επίκουρος καθηγήτρια στο University of Massachussetts-Darmouth, παρουσίασε έρευνα για διάφορα συστατικά των cranberries που ήταν τοξικά σε καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, του τραχήλου, του προστάτη, του μαστού και της λευχαιμίας (4).
            Ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε όλα αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα των cranberries είναι να τα λαμβάνουμε σε μορφή κάψουλας παρά να πίνουμε χυμό cranberry. Τα κοκτέιλ χυμού cranberry περιέχουν μόνο 27% χυμό cranberry, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό με γλυκαντικά. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τέτοιων χυμών έχει πολλά μειονεκτήματα για την υγεία μας, αφού μας φορτώνει με πολύ ζάχαρη και θερμίδες. Ακόμα και αν πίναμε καθαρό χυμό cranberry, πάλι θα φορτώναμε τον οργανισμό μας με υπερβολική φρουκτόζη. Όπως προαναφέραμε, οι άνθρωποι για να λάβουν τις πολυφαινόλες των cranberries που οι μελέτες έδειξαν ότι αποκαθιστούν τα αιμοφόρα αγγεία σε πειραματόζωα, θα πρέπει να καταναλώνουν 10 με 20 μερίδες χυμού cranberries την ημέρα, που είναι πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα. Ομοίως για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων πρέπει να πίνουμε πολλά ποτήρια χυμού cranberry την ημέρα. Το πλεονέκτημα με τις κάψουλες cranberry είναι ότι δεν περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν όμως τα δραστικά συστατικά των cranberries, χωρίς να μας φορτώνουν ζάχαρη και να μας προκαλέσουν αύξηση του βάρους. Μια κάψουλα cranberries μπορεί να έχει την διατροφική αξία 7 με 10 ποτηριών χυμού cranberries. Οπότε είναι και πρακτικότερο να λαμβάνουμε μια κάψουλα cranberry παρά να πίνουμε τόσα ποτήρια χυμού την ημέρα.

.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Krueger, C.G., Porter, M.L., Weibe, D.A., Cunningham, D.G., and Reed, J.D. Potential of cranberry flavonoids in the prevention of copper-induced LDL oxidation. Polyphenols Communications, 2000. Freising-Weihenstephan (Germany). 2: 447-448.
2. Reed, J. Cranberry flavonoids, atherosclerosis and cardiovascular health. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 2002. 42(Suppl.): 301-316.
3. Wilson, T., Porcari, J.P. and Harbin, D. Cranberry extract inhibits low density lipoprotein oxidation. Life Sciences, 1998. 62(24): 381-386.
4. Neto C, Krueger C, Lamoureaux T, Kondo M, Vaisberg A, Hurta R, Curtis S, Matchett M, Yeung H, Sweeney M, Reed J. MALDI-TOF MS characterization of proanthocyanidins from cranberry fruit (Vaccinium macrocarpon) that inhibit tumor cell growth and matrix metalloproteinase expression in vitro. Journal of the Science of Food and Agriculture, published on-line October 17, 2005, DOI 10.1002/jsfa.2347. 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου